Bawarskie klimaty

Bawarskie klimaty

  • - Kiełbasa drobiowa
  • - Musztarda sarepska
  • - Koperek
  • - Sałata
  • - Czerwona cebula
  • - Pomidor
  • - Dressing vinegret

Kiełbasę na całej długości i z obu stron nacinamy na krzyż. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek albo grillujemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Serwujemy z musztardą i sałatką z warzyw.

Hot dog klasycznie

Hot dog klasycznie

  • - Parówka drobiowa
  • - Bułka do hot dogów
  • - Ser topiony
  • - Sos tatarski
  • - Ketchup

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Parówkę gotujemy. Bułkę rozcinamy do ¾ głębokości, wnętrze cienko smarujemy serem topionym, wkładamy parówkę i zapiekamy ok. 7 min. Po wyjęciu obficie polewamy ketchupem i sosem tatarskim.

Hot dog na bogato

Hot dog na bogato

  • - Parówka drobiowa
  • - Bułka do hot dogów
  • - Ketchup
  • - Musztarda
  • - Cebula
  • - Ogórek kiszony lub konserwowy
  • - Ser żółty w plastrach

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Parówkę gotujemy. Bułkę rozkrawamy do ¾ głębokości, środek smarujemy ketchupem i musztardą. Wkładamy plasterki ogórka, na nie parówkę, przykrywamy plastrami sera i krążkami cebuli (można ją wcześniej skarmelizować na maśle). Zapiekamy do momentu, gdy ser się rozpuści.

Wok inaczej

Wok inaczej

  • - Kiełbasa drobiowa
  • - Kiełki fasoli mung
  • - Ugotowane ziemniaki
  • - Curry
  • - Kurkuma
  • - Czerwony pieprz
  • - Olej sezamowy
  • - Świeża mięta

W woku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Wrzucamy kiełbasę pokrojoną na plastry i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy ziemniaki w talarkach i fasolę, smażymy jeszcze 5 minut wciąż podrzucając. Na minutę przed zdjęciem z ognia doprawiamy szczyptą curry, kurkumy i czerwonego pieprzu. Na koniec posypujemy drobniutko posiekaną miętą.

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

  • - Makaron świderki
  • - Ser salami
  • - Szynka drobiowa
  • - Żółta papryka
  • - Młody por
  • - Pomidory w puszce

Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, hartujemy i wykładamy do szklanej formy do pieczenia. Łączymy z pokrojonymi pomidorami, drobno posiekanym porem, papryką i szynką pokrojonymi w kosteczkę. Posypujemy tartym serem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Hiszpańska tortilla ziemniaczana

  • - ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - czerwona papryka
  • - 2 parówki drobiowe
  • - ugotowane i pokrojone w talarki
  • - 1/2 pęczka natki pietruszki
  • - 6 suszonych pomidorów pokrojonych na paseczki szczypta suszonego tymianku
  • - 6 jaj
  • - 50 ml mleka
  • - sól
  • - pieprz
  • - łyżeczka słodkiej papryki

Parówkowe talarki podsmażamy na maśle. Dodajemy ziemniaki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekane cebulkę i czosnek. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę. Chwilę smażymy. Jajka, mleko, posiekaną natkę i tymianek energicznie mieszamy w sporej salaterce. Wlewamy do nich zawartość patelni, pomidorowe paseczki, doprawiamy i energicznie mieszamy przez minutę. Wylewamy z powrotem na patelnię, smażymy z obu stron na złoty kolor.

Błyskawiczne świderki

Błyskawiczne świderki

  • - Makaron świderki (fusilli)
  • - Słoiczek pomidorowego pesto
  • - Podsuszana kiełbasa drobiowa pokrojona w cieniutkie plasterki
  • - Suszona bazylia
  • - Suszone oregano
  • - Ostry ser, np. Gruyere albo Appenzeller

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, podsmażamy kiełbaskę. Po kilku minutach dodajemy pesto i makaron, mieszamy i smażymy jakieś 5 minut na małym ogniu. Wykładamy na talerze, posypujemy ziołami i startym serem.

Lekka tarta z dynią

Lekka tarta z dynią

  • - Mrożone ciasto francuskie
  • - Kozi ser
  • - Drobniutko pokrojona szynka drobiowa
  • - Ząbek czosnku
  • - Dynia
  • - Gram masala
  • - Masło
  • - Rukola
  • - Jajko

Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim okrągłą formę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy na niej rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy szynkę. Smażymy na małym ogniu aż się dobrze zrumieni, odstawiamy. Oddzielnie podduszamy na maśle dynię pokrojoną w kosteczkę. Gdy już mięknie doprawiamy gram masalą, ewentualnie cynamonem i szczyptą cukru trzcinowego.

Ciasto w formie do pieczenia oprószamy tartym kozim serem, na to układamy dynię, posypujemy smażoną szyneczką i wstawiamy do piekarnika. Wyjmujemy, gdy ciasto się zrumieni, dekorujemy świeżą rukolą, doprawiamy gruboziarnistą solą morską i czerwonym pieprzem.

Biała pizza z sosem Alfredo, warzywami i pieczenią drobiową

Biała pizza z sosem Alfredo, warzywami i pieczenią drobiową

  • - Brokuł
  • - Pomidorki koktajlowe
  • - Papryka
  • - Cztery plastry pieczeni drobiowej, pokrojonej w kosteczkę i podsmażonej na łyżce masła
  • Sos Alfredo:
  • - 2 łyżki masła
  • - Śmietana kremówka
  • - Filiżanka tartego parmezanu
  • - sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Brokuły blanszujemy. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy śmietanę i mieszamy do powstania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ser i energicznie mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem

Na blacie do pizzy rozkładamy różyczki brokuła, podsmażoną wędlinę, paprykę pokrojoną w paseczki i połówki pomidorków koktajlowych. Łyżką do zupy lub sosjerką całość ostrożnie polewamy ciepłym sosem. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

Quiche z brokułami i szynką drobiową na serowym spodzie

Quiche z brokułami i szynką drobiową na serowym spodzie

  • Spód:
  • - 150 g masła pokrojonego w kostkę
  • - Szklanka mąki
  • - 150 g sera salami startego na grubej tarce
  • - Żółtko
  • - Szczypta soli
  • Składniki na wierzch tarty:
  • - 150 g drobiowej polędwicy, szynki, pieczeni lub konserwowej szynki
  • - Mały brokuł
  • - Ser typu feta 2 jaja
  • - 200 ml gęstej śmietany 18% por bazylia, oregano, sól, pieprz

Ciasto: wszystkie składniki energicznie ze sobą zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i na kwadrans wkładamy do lodówki. Następnie wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym na 185 stopni.

Wierzch: blanszujemy brokuła i dzielimy go na małe różyczki. Wędlinę drobiową kroimy w paseczki. W misce ucieramy całe jajka ze śmietaną, solą, pieprzem, prasowanym czosnkiem i innymi przyprawami. Na podpieczonym spodzie do tarty układamy brokuły, wędlinę i pokruszony ser. Całość zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Wiosenne spaghetti z polędwicą drobiową i warzywami

Wiosenne spaghetti z polędwicą drobiową i warzywami

  • - Pełnoziarnisty makaron do spaghetti
  • - Zielone szparagi
  • - Fasolka szparagowa
  • - Zielona papryka
  • - Por
  • - Polędwica drobiowa
  • - Ser Pecorino lub inny ser owczy lub kozi
  • - Sól i pieprz
  • - Olej słonecznikowy
  • - Zioła prowansalskie

Szparagi gotujemy ok. 8 minut w specjalnym garnku, fasolkę blanszujemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pora. Dodajemy paprykę i pokrojoną w paseczki polędwicę drobiową. Chwilkę smażymy. Dodajemy posiekane szparagi, fasolkę i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Dusimy ok. 15 minut.

Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy będzie al’dente – odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami i polędwicą. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przekładamy na podgrzane talerze, każdą porcję solidnie posypujemy tartym serem.

Spaghetti z konserwową szynką drobiową w sosie śmietanowym

Spaghetti z konserwową szynką drobiową w sosie śmietanowym

  • - Opakowanie makaronu do spaghetti
  • - Drobiowa szynka konserwowa pokrojona w kosteczkę
  • - Gorgonzola dolce
  • - Cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - Śmietana 18 %
  • - Natka pietruszki

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Robimy sos: na łyżce oliwy z łyżką masła podsmażamy czosnek, po chwili dorzucamy drobniutko posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli wyjmujemy ząbki czosnku, wlewamy śmietanę i dodajemy rozdrobniony ser. Dusimy ciągle mieszając, aż ser się rozpuści. Dodajemy kosteczki szynki i na małym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Jeszcze ciepły makaron przekładamy na podgrzane talerze, polewamy sosem, posypujemy siekaną natką pietruszki.

Ratatouille śniadaniowe

Ratatouille śniadaniowe

  • - Szynka drobiowa pokrojona w kosteczkę lub cieniutkie paseczki.
  • - ½ kg ziemniaków
  • - Papryka czerwona i żółta
  • - Cukinia
  • - Cebula
  • - Marchewka
  • - Olej z pestek winogron
  • - Sól i pieprz do smaku
  • - Zioła prowansalskie

Ziemniaki myjemy i obgotowujemy w łupinkach. Wystudzone ziemniaki, papryki, szynkę drobiową, cukinię i cebulką kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju winogronowego. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaczki, szynkę i startą marchewkę. Podsmażamy na dość dużym ogniu przez następne 5 minut, na koniec posypując ziołami i doprawiając solą i pieprzem do smaku. Serwujemy gorące, w towarzystwie świeżej bułeczki i zielonej herbaty.

Pożywne śniadanko

Pożywne śniadanko

  • - Pasztet drobiowy
  • - Oliwa z oliwek
  • - Musztarda sarepska
  • - Pieczywo pełnoziarniste
  • - Jajka
  • - Masło
  • - Bazylia
  • - Sól i pieprz do smaku.

Przygotowujemy pastę z pasztetu: ucieramy cztery plastry przeciętnej grubości (bez skórki) z łyżką oliwy i łyżką musztardy. Smarujemy nią cienko pajdy chleba. Na maśle smażymy jajecznicę, doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy na podgrzanym talerzu, dekorując listkami świeżej bazylii.

Wyczesane paróweczki

Wyczesane paróweczki

  • - Makaron do spaghetti
  • - Parówki drobiowe

To bardziej pomysł, niż przepis. Co na jego bazie wyczarujesz zależy tylko od Twojej kreatywności!

Parówki kroimy na plasterki około 3 cm grubości. W każdy plasterek wbijamy około 7 nitek makaronu: nie za gęsto. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut.

Wyczesane paróweczki doskonale nadają się do spaghetti z sosem pomidorowo-bazyliowym albo jako dodatek do zupy. Pasują też do marchewkowego curry albo dyniowej masali.

Aromatyczna zaprawa: idealne towarzystwo dla drobiowych kiełbas, kabanosów, pasztetów i pieczeni

Aromatyczna zaprawa: idealne towarzystwo dla drobiowych kiełbas, kabanosów, pasztetów i pieczeni

  • - Gruszki w occie
  • - Świeży tymianek
  • - Suszona żurawina
  • - Rodzynki
  • - Mielony cynamon
  • - Musztarda z dijon

Gruszki odcedzamy z octu (połowę zalewy zachowujemy) i kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z garścią suszonych żurawin, dwiema garściami rodzynek, dwiema garściami listków tymianku, łyżką stołową cynamonu i łyżeczką musztardy. Przekładamy do słoika do wysokości 3/4 objętości, dopełniamy zalewą z gruszek. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Serwujemy po odcedzeniu, w temperaturze pokojowej, do wybornych wędlin drobiowych i wyrazistych serów.