Wrap z drobiową szynką konserwową i świeżymi warzywami

Wrap z drobiową szynką konserwową i świeżymi warzywami

  • - 6 gotowych wrapów
  • - 6 plasterków drobiowej szynki konserwowej
  • - 2 pomidory
  • - 2 garści świeżego szpinaku
  • - Pęczek rzodkiewek
  • - Majonez, sól i pieprz do smaku

Każdy wrap smarujemy cienką warstwą majonezu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Plastry szynki konserwowej kroimy na 4 szerokie pasma, po dwa układamy na każdym wrapie, zostawiając trochę miejsca z samym majonezem. Posypujemy pokrojonymi w kosteczkę warzywami, układamy szpinak. Przykrywamy dwoma plastrami szynki konserwowej. Zwijamy i serwujemy na talerzu udekorowanym liśćmi sałaty.

Wieże tostowe

Wieże tostowe

  • - Pszenne pieczywo tostowe
  • - Sałata lodowa
  • - Pieczeń drobiowa
  • - Pomidor
  • - Majonez
  • - Ser żółty
  • - Dojrzałe awokado (do smarowania)

Podstawę stanowią dobre pieczywo tostowe, dojrzałe awokado i najlepsza wędlina drobiowa (pieczeń drobiową z powodzeniem możesz zastąpić drobiową szynką, polędwicą, pasztetem z drobiu albo kiełbasą drobiową – krakowską suchą lub podsuszaną lub drobiową żywiecką) i Twoje ulubione dodatki.
Lekko opiekamy kromki pieczywa tostowego, odkrawamy ciemną skórkę i odkładamy do ostudzenia. Pomidora i ser żółty kroimy w cieniutkie plasterki. Tosty kroimy na trójkąty, każdy smarujemy awokado z jednej strony. Kolejność układania składników zależy od Ciebie, np. tost, ser, sałata, tost, szynka, majonez, pomidor, tost.
Majonez, a nawet avokado można też zastąpić pesto bazyliowym lub pomidorowym. Wiosną wieżyczki tostowe smakują wybornie ze szczypiorkiem albo rzodkiewką.

Błyskawiczna kanapka z polędwicą drobiową

Błyskawiczna kanapka z polędwicą drobiową

  • - Bułka pełnoziarnista
  • - Plasterek polędwicy drobiowej
  • - Sałata lodowa
  • - Masło
  • - Kapary

Bułkę przekrawamy i smarujemy cienko masłem. Na dolnej kromce układamy listek sałaty lodowej, kilka kaparów, złożony na pół plaster polędwicy drobiowej, przykrywamy wierzchnią kromką. Dla smaku polędwicę od wewnątrz można posmarować cienko majonezem albo sosem tatarskim.

Sandwich gigant

Sandwich gigant

  • - Pełnoziarnista bagietka
  • - Zielone pesto
  • - Parmezan
  • - Sałata
  • - Szynka drobiowa (ok.10 plasterków)
  • - Pomidor
  • - Ser gouda (ok. 5 plasterków)

Bagietkę kroimy na pół, a następnie przekrawamy wzdłuż. Każdą ćwiartkę cienko smarujemy zielonym pesto, spodnie kromki posypujemy parmezanem. Układamy na nich plastry sera, następnie zawinięte listki sałaty i złożone na pół plastry wędliny. Przykrywamy je listkami sałaty i wierzchnią kromką bagietki. Pyszne na zimno albo w wersji grillowanej!

Kanapka z chleba graham i drobiowej szynki konserwowej

Kanapka z chleba graham i drobiowej szynki konserwowej

  • - Chleb graham
  • - Masło
  • - Sałata
  • - Drobiowa szynka konserwowa
  • - Pomidor
  • - Czerwona cebula
  • - Ser salami

Graham kroimy na pajdy ok. 2 cm grubości. Każdą smarujemy z jednej strony masłem. Na spodniej układamy listek sałaty, plaster drobiowej szynki konserwowej, dwa plastry pomidora, plasterek sera salami i 3 krążki czerwonej cebuli. Przykrywamy kromką chleba.

Bagietka zdrowego drobiożercy

Bagietka zdrowego drobiożercy

  • - Bagietka paryska (z chrupiącą skórką)
  • - Sałata karbowana
  • - Pomidor
  • - Ser pomorski
  • - Drobiowa szynka
  • - Drobiowa polędwica
  • - Masło

Bagietkę przekrawamy wzdłuż, obie połówki smarujemy masłem. Na spodniej części układamy listki sałaty. Na nich kładziemy: plasterek pomidora, zwinięty plaster szynki drobiowej, po plastrze polędwicy i sera, znowu pomidor i tak na całej długości. Przykrywamy drugą częścią bagietki.

Kanapka głodomora

Kanapka głodomora

  • - Bagietka alpejska
  • - Musztarda miodowa
  • - Pieczeń drobiowa
  • - 2 jajka na twardo
  • - Sałata masłowa
  • - Ser żółty
  • - Papryka
  • - Wykałaczki

Bagietkę kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Każdą ćwiartkę smarujemy musztardą miodową. Na dolnych kromkach układamy plastry pieczeni drobiowej, pokrojone w plasterki jajka na twardo, paski papryki, listki sałaty, a na koniec ulubiony ser żółty. Przykrywamy wierzchnią kromką, dla pewności konstrukcji mocujemy wykałaczkę.

Prosta przekąska

Prosta przekąska

  • - Pieczywo pszenne
  • - Pasztet drobiowy
  • - Pomidor
  • - Brokuł
  • - Młody por
  • - Majonez
  • - Musztarda
  • - Jajko na twardo
  • - Szczypiorek

Z główki brokuła odrywamy kilka różyczek i blanszujemy. Pieczywo kroimy na pajdy około 2 cm grubości, a pasztet na kawałki o połowę cieńsze. Chleb cieniutko smarujemy pastą jajeczną (jajko na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić majonezem, musztardą, szczypiorkiem, solą i pieprzem, utrzeć). Na tym kładziemy pasztet, odrobinę majonezu, a na nim – ćwiartkę pomidorka, różyczkę brokuła i kilka krążków pora.

Wiosenne tartinki

Wiosenne tartinki

  • - Chleb pełnoziarnisty (najlepiej rozmarynowy, orzechowy albo z oliwkami)
  • - Pasztet drobiowy
  • - Rukola
  • - Ulubione kiełki
  • - Pesto bazyliowe
  • - Orzeszki piniowe

Chleb kroimy tak cienko, jak to możliwe. Każdą kromeczkę muskamy Pesto bazyliowym i przykrywamy cienkim plastrem pasztetu. Dekorujemy listkami rukoli i ulubionymi kiełkami. Posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi.

Idealne smarowidło do chleba razowego

Idealne smarowidło do chleba razowego

  • - Pasztet drobiowy
  • - Łyżka gęstej śmietany
  • - Łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • - Łyżka musztardy miodowej
  • - Łyżka parmezanu
  • - Łyżeczka kurkumy
  • - Łyżeczka curry

W malakserze ucieramy pięć plastrów pasztetu ze śmietaną, oliwą, musztardą, parmezanem i przyprawami. Przekładamy do glinianego naczynia, odstawiamy na noc do lodówki.

Lekka kanapka na podwieczorek

Lekka kanapka na podwieczorek

  • - Pełnoziarniste pieczywo
  • - Polędwica drobiowa
  • - Olej lniany
  • - Sól morska
  • - Ser pleśniowy typu gorgonzola
  • - Kiełki rzeżuchy

Dość grubą kromkę chleba skropić olejem lnianym (ewentualnie sezamowym) i oprószyć gruboziarnistą solą morską. Przykrywamy plasterkiem polędwicy drobiowej, posypujemy kiełkami. Serwujemy z kruszonym serem pleśniowym.