Parówkowe ośmiorniczki

Parówkowe ośmiorniczki

  • - Parówki drobiowe
  • - masło
  • - sól i pieprz

Tej potrawy są dwie wersje: na patelnię i na grilla. W wersji grillowej po prostu rozgrzewamy piekarnik/grill do 200 stopni, parówkę kroimy na pół a następnie wzdłuż każdej części do 3/4 głębokości - na krzyż. Zapiekamy aż brzegi się wywiną.

Na patelni: rozgrzewamy masło i kładziemy parówkę. Obsmażamy z obu stron

Doskonałe na ciepło i na zimno, także jako dekoracja pizzy, zapiekanki etc.

Pasztetowy finger food

Pasztetowy finger food

  • - Doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek!
  • - Pasztet drobiowy
  • - ostry ser żółty
  • - pesto bazyliowe
  • - porzeczki/suszona żurawina

Pasztet kroimy na plastry ok. 2 cm grubości, ser - połowę cieniej. Pasztetowe kromki smarujemy cienko pesto, układamy ser, dekorujemy kwaśnymi owocami: w sezonie porzeczką lub maliną, zimą - suszoną żurawiną lub borówką. Doskonałe też w wersji na ciepło, po zapieczeniu!

Marchewkowy finger food

Marchewkowy finger food

  • - Marchewka
  • - szczypiorek
  • - polędwica drobiowa

Kolejna bardzo prosta przekąska idealna do dipów, sosów i serów.
Marchewkę skrobiemy i kroimy w słupki. Każdy słupek owijamy plastrem polędwicy drobiowej o przewiązujemy nitką szczypiorku.

Koreczki z mozarellą i kabanosami

Koreczki z mozarellą i kabanosami

  • - Kabanosy drobiowe
  • - mozarella w małych kuleczkach
  • - bazylia
  • - pomidorki koktajlowe

Ta prosta przystawka idealnie nadaje się do wszelkich dipów i sosów. Na wykałaczkę nabijamy kawałek kabanosa (ok. 2 cm), listek bazylii, kulkę mozarelli i pomidorek. Wieńczymy bazylią. Można skropić octem balsamicznym

Bukiet bankietowy

Bukiet bankietowy

  • - Drobiowa szynka konserwowa
  • - Drobiowa polędwica
  • - Dwa gatunki sera żółtego – jaśniejszy i ciemniejszy
  • - Pomidorki koktajlowe
  • - Ogórek
  • - Szczypiorek
  • Dekoracja:
  • - Czerwona wstążeczka
  • - Długi półmisek

W tym przepisie ważne jest by sery i wędliny były pokrojone w dość długie i cienkie (ale nie zbyt cienkie) plastry.

Konstrukcję zaczynamy od pokrojenia ogórka na długie, cienkie paski i związania ich u nasady wstążeczką – to będzie trzon naszego bukietu. Na nim tworzymy konstrukcję z poskładanych wzdłuż, a następnie zwiniętych cylindrycznie plasterków sera i wędlin. Układamy je naprzemiennie, ewentualnie asekurując konstrukcję wykałaczkami. Ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.

Bankietowy talerz rozmaitości

Bankietowy talerz rozmaitości

  • - Opakowanie kabanosów drobiowych
  • - Opakowanie szynki drobiowej
  • - Opakowanie polędwicy drobiowej
  • - Opakowanie pieczeni drobiowej
  • - Opakowanie pasztetu drobiowego
  • - Opakowanie goudy w plastrach
  • - Sałata i kiwi do dekoracji

Na dużym półmisku rozkładamy umyte i osuszone liście sałaty. Kabanosy kroimy na kawałki ok. 6 cm długości, a pasztet na plastry grubości 1 cm. Wszystko aranżujemy wedle uznania, ozdabiamy plasterkami kiwi.

Drobiowe śpiworki

Drobiowe śpiworki

  • - 6 drobiowych parówek lub kiełbasek
  • - Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • - Jajko
  • - Ketchup lub musztarda

Ciasto francuskie rozmrażamy, rozwałkowujemy na cienki płat i dzielimy na 6 porcji. Parówki gotujemy, a kiełbaski grillujemy do lekkiego zarumienienia. Każdą z nich owijamy szczelnie ciastem francuskim, z jednej strony do 3/4 długości, z drugiej do samego końca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na koniec dekorujemy musztardą lub ketchupem.

Przekąska jest pyszna i na ciepło i na zimno.

Najprostsza zakąska

Najprostsza zakąska

  • - Ostry, dobry ser żółty, np. Gruyere
  • - Polędwica drobiowa
  • - Świeży rozmaryn
  • - Kapary

Kapary odsączamy i osuszamy w ręczniku papierowym. Na drewnianej desce układamy plastry sera pokrojone na pasy ok. 3 cm. szerokości. Plasterki polędwicy drobiowej zwijamy, w każdy wkładając po 2-3 kapary i kilka listków rozmarynu. Roladki układamy na serze, dekorujemy gałązkami rozmarynu.

Ten przepis doskonale nadaje się też na wierzch do pizzy, uprzednio posmarowanej sosem pomidorowym albo pesto bazyliowym.

Kanapeczki z roladkami z szynki drobiowej nadziewanej kremem chrzanowym

Kanapeczki z roladkami z szynki drobiowej nadziewanej kremem chrzanowym

  • - Bagietka
  • - Gęsta śmietana
  • - Szynka drobiowa
  • - Chrzan delikatesowy
  • - Musztarda sarepska
  • - Sól, pieprz
  • - Natka do dekoracji

Bagietkę kroimy na kromeczki ok. 5 cm grubości. Szykujemy krem chrzanowy: śmietanę ucieramy z chrzanem, doprawiamy łyżką musztardy, solą i pieprzem. Każdą kromkę smarujemy nim po środku, układamy plasterek szynki drobiowej faszerowany kremem. Wykańczamy kleksem z samego chrzanu, ozdabiamy zieloną natką.