Prosta sałatka z brokułem

Prosta sałatka z brokułem

  • - Brokuł
  • - Polędwica drobiowa
  • - Orzechy włoskie
  • - Majonez
  • - Tarty parmezan
  • - Sól i pieprz

Brokuł blanszujemy, studzimy i dzielimy na średniej wielkości różyczki. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną polędwicę drobiową, gdy się zrumieni na 2 minuty dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Czekając aż wszystko ostygnie szykujemy dressing: dwie łyżki majonezu w melakserze łączymy z łyżką oliwy z pierwszego tłoczenia, dwoma łyżkami stołowymi tartego parmezanu, solą i pieprzem. W dużej salaterce mieszamy brokuła z polędwicą i orzechami, polewamy sosem.

Sałatka rozmaitości

Sałatka rozmaitości

  • - Cykoria
  • - Puszka kukurydzy
  • - Polędwica drobiowa
  • - 3 pomidory
  • - Bakłażan
  • - Oregano suszone
  • - Czerwona cebula
  • - Oliwki
  • - Mieszanka sałat
  • - Ocet jabłkowy
  • - Sól

Bakłażan kroimy na cieniutkie plasterki i z obu stron grillujemy, posypując oregano. Cebulę kroimy w paseczki, pomidory w łódeczki, a polędwicę kroimy na cieniutkie paseczki. W dużej, podłużnej salaterce pasami układamy: kukurydzę, sałatę, polędwicę, pomidory, oliwki (czarne lub zielone), bakłażana, cebulę i mieszankę sałat. Wszystko suto polewamy octem jabłkowym i posypujemy solą morską.

Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa

  • - Makaron kolanka
  • - Szynka drobiowa
  • - Ser edamski
  • - Kukurydza w puszce
  • - Ogórek
  • - Czerwona cebula
  • - Oliwa z oliwek
  • - Ocet winny
  • - Sok z połowy cytryny
  • - Sól i pieprz

Makaron gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu, hartujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Ser, ogórek (ze skórką), cebulę i szynkę kroimy w drobniutką kosteczkę. W dużej salaterce mieszamy to z kukurydzą z puszki (odsączoną) i wystudzonym makaronem. Polewamy dressingiem na bazie 2 łyżek oliwy, łyżeczki octu, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Sałatkę można też posypać tartym serem żółtym, wstawić w glinianej formie do pieca i… zjeść jako zapiekankę!

Lekka sałatka z polędwicą

Lekka sałatka z polędwicą

  • - Świeża bazylia
  • - Polędwica drobiowa
  • - Sałata karbowana
  • - Pomidor
  • - Czerwona cebula
  • - Tarty ser żółty
  • - Ocet jabłkowy

W szklanej salaterce układamy poszarpaną sałatę, listki bazylii, krążki cebuli, łódeczki z pomidora i plastry polędwicy. Skrapiamy octem jabłkowym, posypujemy tartym serem.

Sałatka tropikalna

Sałatka tropikalna

  • - Rukiew wodna (ewentualnie listki młodego szpinaku)
  • - Ananas w puszce
  • - Drobiowa szynka konserwowa
  • - Dressing vinegrette

Listki rukwi wodnej rozkładamy na półmisku. Ananas odsączamy z zalewy, kroimy w kosteczkę, a szynkę konserwową na małe paseczki. Układamy je na rukwi, polewamy dressingiem. Dla podkreślenia smaku można dodać prażone orzeszki piniowe albo wzbogacić sos o łyżkę musztardy miodowej

Pomysłowa przystawka

Pomysłowa przystawka

  • - Pieczeń drobiowa
  • - Mieszanina sałat
  • - Pomidorki cherry
  • - Kiwi
  • - Orzechy włoskie łuskane
  • - Smakowa oliwa (np. cytrynowa, orzechowa albo cedrowa)

Warzywa dokładnie myjemy i odsączamy. Pokruszone orzechy prażymy na patelni. Pieczeń i kiwi kroimy na cienkie plastry. Na płaskim talerzu układamy pomidorki i zieleninę, skrapiamy je oliwą. Z drugiej strony kładziemy plastry pieczeni, ozdabiamy kiwi, posypujemy orzechami. Doskonałe w towarzystwie alpejskiej bagietki albo chleba na zakwasie!

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

  • - 2 jajka ugotowane na twardo
  • - Rukola
  • - Pieczeń drobiowa
  • - Groszek w strączkach
  • - Pomidorki koktajlowe
  • - Ocet balsamiczny
  • - Sól i pieprz

Groszek blanszujemy i studzimy. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidorki na połówki, a pieczeń „szarpiemy”. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej salaterki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy octem balsamicznym.

Sałatka z selera

Sałatka z selera

  • - Seler
  • - Rodzynki
  • - Kabanos drobiowy
  • - Ser żółty
  • - Kukurydza
  • - Ananas
  • - Majonez
  • - Sól i pieprz

Seler ścieramy na drobnej tarce. Kukurydzę i ananasa odsączamy. Ananasa i ser kroimy w drobniutką kosteczkę, a kabanosa na cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiej salaterki i dokładnie mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Hawajska

Hawajska

  • - Opakowanie ugotowanego ryżu basmati
  • - Ser cheddar
  • - Puszka kukurydzy
  • - Puszka ananasa
  • - Dojrzałe mango (można zastąpić je gruszką)
  • - szynka drobiowa
  • - majonez
  • - sól i pieprz do smaku
  • - szczypta curry

Ser, mango (bez skórki!!) i szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, łączymy ze słoiczkiem majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i curry

Sałatka w stylu włoskim

Sałatka w stylu włoskim

  • - polędwica drobiowa
  • - świeża bazylia
  • - pomidory malinowe
  • - ser mozarella
  • - suszone oregano
  • - oliwa z oliwek
  • - sól i pieprz

Na talerzu układamy listki bazylii. Na nich naprzemiennie: pomidor, plaster mozarelli, plasterek polędwicy, pomidor etc... Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano, doprawiamy do smaku.

Sałatka polska

Sałatka polska

  • - jajka ugotowane na twardo
  • - sałata lodowa i cykoria
  • - pomidory
  • - rzodkiewka
  • - ogórek
  • - kabanosy drobiowe
  • - oscypek owczy
  • - ocet jabłkowy/dressing vinegret

Sałatę myjemy, rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do dużej miski. Rzodkiewkę, ogórek i pomidory kroimy w plasterki, kabanosy na kawałki długości 4 cm a jajka na ćwiartki. Oscypek ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę. Wszystko ze sobą mieszamy, skrapiamy octem jabłkowym lub dressingiem vinegret